Vanaf 1 januari 2024 zijn alle bedrijven in België verplicht om keukenafval en etensresten (organisch- biologisch afval) selectief in te zamelen. Door deze selectieve inzameling van voedingsafval, daalt het gewicht van uw restafvalcontainer. Echter gaat het hier vaak over kleine volumes en blijven ondernemingen met enkele praktische vragen zitten.
- Op welke wijze zullen we dit afval moeten verzamelen?
- Wat verstaan we onder organisch-biologisch afval?
- Wat met eventuele geurhinder?
- Wat gebeurt er met dit biologisch afval?
We willen vanuit de vzw DBTM Asse de ondernemingen in Asse hier graag ondersteunen. De ondernemingen Vanheede & Sabgro (tevens leden van de vzw DBTM Asse) hebben hierin een toepasbare en praktische oplossing uitgewerkt.
Vanheede heeft een innovatief systeem ontwikkeld waarin het organisch-biologisch afval in kleinschalige composteerbare zakken kan verzameld worden. Deze worden vervolgens integraal in grotere rolcontainers geseponeerd. Aanvullend bekijkt Sabgro actueel of ze dit organisch-biolosich afval niet kan omzetten in nieuwe grondstoffen voor de lokale land -en tuinbouwsector. Beide ondernemingen zijn gevestigd op de industriezone Mollem waarbij dit initiatief potentieel kan bijdragen tot nieuwe en lokale circulaire economische modellen.
Dit volledige proces kan tevens omgezet worden in kwantificeerbare cijfers m.b.t. CO2-reductie, waarbij de deelnemende ondernemingen deze certificaten kunnen aanwenden binnen hun toekomstige duurzaamheid -of ESG-rapportage.
Meer informatie kan u terugvinden via onderstaande knop.
Sorteerverplichting